fbpx
google-site-verification:googled80cf453c849ffb5.html

 

PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen.

Dit is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt en zorgt voor vervloeiing van het zaad. Alhoewel het vroeger in eerste instantie was beschreven als een stof die specifiek is voor de prostaat blijkt het ook door andere organen te kunnen worden uitgescheiden, zoals door speeksel- en melkklieren. Deze klieren zorgen echter maar voor maximaal 1% van de gehele PSA-productie. De prostaat is dus met afstand het belangrijkste orgaan bij de PSA-productie. Er lekt van uit de prostaat een kleine hoeveelheid van dit eiwit in het bloed, zie onderstaande afbeelding. Deze hoeveelheid kan worden gemeten met een PSA-test.

Naarmate je ouder wordt stijgt de PSA-waarde. Op het ogenblik houdt men de volgende normaalwaarden per leeftijdsgroep aan. Dit betekent dat deze waarden normaal zijn voor deze leeftijdsgroep. Helaas is dit een gemiddelde omdat er grote verschillen zijn tussen de gebruikte PSA-bepalingsmethoden.

 

Leeftijd Waarde

40-49     < 2,5

50-59     < 3,5                     

60-69     < 4,5

70-79     < 6,5

PSA-waarden die liggen tussen vier en tien noemt men het grijze gebied. Dat komt omdat de waarde niet alleen afhankelijk is van de leeftijd van de man, maar ook van de grootte van de prostaat op het moment van de meting. Waarden in het grijze gebied vormen wel degelijk een aanwijzing, maar beslist geen bewijs, voor het bestaan van prostaatkanker. In 75% van de gevallen is er dan géén prostaatkanker. Er bestaan bepaalde soorten agressieve prostaatkanker waarbij PSA-waarden voorkomen die duidelijk onder de vier liggen. Wel kan bij deze vormen van prostaatkanker de PSA-waarde een maat zijn voor de voortgang van het proces en voor een eventueel succes van de behandeling. Groeit de tumor, dan neemt het PSA-gehalte in het bloed toe. Slinkt de tumor, dan neemt de PSA-waarde in het bloed af.

 

Oorzaken van prostaatkanker

De oorzaak van prostaatkanker is nog niet helemaal bekend. Mannelijke hormonen en bepaalde voedingsstoffen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Maar ook de leefstijl zoals bepaalde voeding en iemands gewicht hebben daar waarschijnlijk invloed op.

Daarnaast speelt erfelijkheid bij prostaatkanker een kleine rol. Bij 5 tot 10 procent van de mannen met deze kankersoort is sprake van een erfelijke aanleg. Erfelijke aanleg betekent dat je meer risico loopt op het krijgen van een bepaalde ziekte door veranderingen in het DNA dat je van een of beide ouders hebt geërfd. Prostaatkanker kan echter ook meer in een familie voorkomen zonder dat er erfelijke aanleg is.

 

Symptomen van prostaatkanker

Veel mannen met prostaatkanker hebben eerst geen klachten. Wel kan een arts de verandering van het prostaatweefsel door de kanker soms voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat. Klachten die na een tijdje ontstaan zijn bijvoorbeeld:

  • vaker plassen, zowel overdag als ’s nachts
  • moeite met plassen
  • het gevoel dat de blaas na het plassen niet leeg is
  • een zwakke of onderbroken straal
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • troebele of bloederige urine
  • bloed in het sperma

Plasklachten komen bij mannen op oudere leeftijd regelmatig voor. Vaak is een goedaardige vergroting van de prostaat of urineweginfectie de oorzaak.

  

Wees zelf alert

Het is van groot belang dat je zelf alert blijft op signalen van je lichaam. Zo overkwam het mezelf, dat ik vanwege gevoelige onderbuik naar de huisarts ging. Ik heb zelf al heel veel jaren darmklachten met bijbehorende pijnlijke darmen. Omdat het pijnbeeld ander was, besloot ik naar mijn huisarts te gaan. Deze maakte een echo maar kon door de vele verklevingen niets vaststellen. Ik werd verwezen naar de uroloog.

 

Uroloog;

Stelde vast, dat ik voor het laatst een psa waarde test had gehad in 2013. Toch wel heel vreemd. Bij de verdere onderzoeken bleek alles in orde te zijn. De buikklachten was voor  mijn doen niets bijzonders. Mijn blaas en prostaat waren in prima conditie.

Maar het stemt wel tot nadenken dat ik gezien mijn leeftijd gewoon vaker moet letten op mijn psa waarde..

 lees meer in https://www.van-nature-gezond.nl/aandoeningen/wat-is-psa