Essentiëel voor uw darmen:

prebiotica, probiotica en postbiotica

Terwijl we zoeken naar waarheden om het belang van onze microbiomen te verteren, worden we vaak overspoeld door drie termen: prebiotica, probiotica en postbiotica. De drie termen houden rechtstreeks verband met onze microbiomen of de ‘verzameling van alle microben, zoals bacteriën, schimmels, virussen en hun genen, die van nature op ons lichaam en in ons leven’, zoals gedefinieerd door het National Institute of Health of the United Staten van Amerika

Ons begrip van pre-, pro- en postbiotica kan echter vaak verward raken. Blogs, tweets en branchepublicaties gebruiken de drie termen zonder onderscheid door elkaar, waarbij medisch jargon wordt gebruikt om honderden verschillende levende en niet-levende componenten in gezondheidsproducten losjes te definiëren. De verwarring wordt nog verergerd door de stroom van pre-, pro- en/of postbiotische producten op de markt, waarin meerdere gezondheidsvoordelen worden aangeprezen, waardoor consumenten vaak in verwarring en overweldigd raken wanneer ze producten proberen te selecteren.

Helaas kunnen de pre-, pro- en/of postbiotische producten die wij als gedesoriënteerde consumenten selecteren slecht presteren en ons verzuren op het gebied van de gezondheid van het microbioom, waardoor de perceptie ontstaat dat de hele industrie slechts ‘slangenolie’ is, terwijl niets minder waar is.

Alleen als we het onderscheid en het belang van pre-, pro- en postbiotica duidelijk begrijpen, zullen wij, de consument, echt de kracht van evenwichtige microbiomen kunnen benutten.

Bloeiende planten

Om het belang van pre-, pro- en postbiotica in microbiomen te helpen illustreren, zullen we een essentiële ecosysteemdienst, bestuiving, als analogie gebruiken. Bestuiving is essentieel voor het voortbestaan ​​van 88% van de bloeiende planten, ondersteunt 35% van de mondiale plantaardige voedselvoorziening en levert ons jaarlijks gratis een bijdrage van 195 tot 387 miljard dollar (Porto et al. 2020). Net als bestuiving zijn microbiomen ongelooflijk wijdverspreid, bestaand in alle 8 miljard van ons, en helpen ze ons ons voedsel te verteren, ons immuunsysteem te reguleren, ons te beschermen tegen ziekteverwekkende ziekteverwekkers, onze stemmingen te beïnvloeden en allemaal gratis vitamines te produceren.

Probioticum

De term ‘probioticum’ is afgeleid van het Griekse woord voor ‘voor het leven’ en werd in 1965 bedacht door Daniel Lilley en Rosalie Stillwell (Lilley en Stillwell 1965) om precies de tegenovergestelde betekenis van ‘antibioticum’ over te brengen en werd later verfijnd om zich specifiek op de voordelen te concentreren. naar de gastheer.

Een probioticum is een levend micro-organisme dat, wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt toegediend, een gezondheidsvoordeel voor de gastheer oplevert (Vinderola et al 2022). In onze bestuivingsanalogie zijn bestuivers als probiotica.

Bestuivers wereldwijd bestaan ​​uit meer dan 15.000 soorten, voornamelijk bijen, wespen, kevers, motten, vleermuizen en vogels. Op dezelfde manier zijn probiotica de levende micro-organismen, meestal bacteriesoorten, die aanwezig zijn in het voedsel dat we eten of de supplementen die we kopen en die onze gezondheid verbeteren. Over het algemeen zijn probiotica afkomstig uit zeven kernbacteriegeslachten die het vaakst worden gebruikt in commerciële producten, waaronder Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia en Bacillus (https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/) .

Honderden soorten worden als probiotica op de markt gebracht. Lactobacillus-soorten zijn bijvoorbeeld veel voorkomende probiotica met meer dan 170 soorten en 17 ondersoorten in hun geslachten (Goldstein et l 2015

Probiotica :

vormen slechts een klein onderdeel van uw microbioom. Over het algemeen worden menselijke microbiomen gedomineerd door bacteriën die bestaan ​​uit biljoenen afzonderlijke cellen en duizenden bacteriesoorten. Van deze duizenden bacteriesoorten zijn de meeste heilzaam en symbiotisch, geclassificeerd als commensale of mutualistische bacteriën, die de gastheer, ons, voorzien van essentiële voedingsstoffen door middel van de spijsvertering en ons verdedigen tegen opportunistische ziekteverwekkers, terwijl ze voedsel en een relatief stabiele omgeving ontvangen. Minder soorten in onze microbiomen zijn probiotica, die opzettelijk worden ingenomen in onze voeding of als supplementen, om een ​​groot aantal directe gezondheidsvoordelen voor de gastheer te bieden.

Ten slotte bestaat slechts een klein deel van uw microbioom uit soorten die als pathogeen worden beschouwd bij een gezond persoon en die als ‘slechte’ bacteriën worden beschouwd. Uw microbioom en de probiotische soorten daarin kunnen dagelijks, wekelijks en/of maandelijks fluctueren, afhankelijk van uw dieet, supplementengebruik, medicatie, lichaamsbeweging en tal van andere blootstellingen aan het milieu (Rinninella et al 2019)

Prebiotica :

Wat prebiotica betreft, is bestuiving een wederzijds voordelige interactie waarbij de bestuivers worden beloond met voedsel (nectar en stuifmeel) voor het bezoeken van een bloem. De nectar- en stuifmeelbeloningen zijn in onze analogie als prebiotica. Prebiotica zijn relatief chemisch complexe ‘voedingsmiddelen’ die de nuttige en probiotische bacteriën voeden, wat een gezondheidsvoordeel oplevert voor de gastheer (Vinderola et al 2022). Prebiotica zijn er in talloze verschillende chemische vormen, afhankelijk van de probiotica die we proberen te voeden in een specifiek microbioom. Prebiotica kunnen meerdere soorten probiotica voeden of kunnen slechts een specifieke soort probiotica voeden, waardoor een unieke syntropie ontstaat.

Hetzelfde fenomeen zien we bij bestuiving, waarbij specifieke soorten bestuivers zich specialiseren of alleen bepaalde bloemsoorten bezoeken. De combinaties van prebiotische en probiotische combinaties om de menselijke gezondheid te verbeteren worden synbiotica genoemd, voor het eerst voorgesteld door Gibson en Roberfroid in 1995 om directe interacties tussen biotica in het menselijke darmmicrobioom te verklaren. Hoe dan ook, in alle menselijke microbiomen (bijvoorbeeld vaginaal, huid, oog, oor, nasofaryngeaal kanaal, mond en maag-darmkanaal) worden prebiotica vaak aangetroffen in planten in familietuinen, exotische kruidenmarkten, exotische en wilde gebieden en oude bronnen. – het plantenleven geeft leven.

Postbiotica:

Het laatste onderdeel van onze analogie is de postbiotica. Als we onze analogie voortzetten en een voorbeeld nemen van de meest productieve bestuiver ter wereld, de honingbij, kan postbiotica worden vergeleken met de honing die de bijenkorf voedt.

Bijen veranderen en verwerken nectar uit bloemen enzymatisch, net zoals probiotica en nuttige bacteriën in onze microbiomen prebiotica tijdens de stofwisseling enzymatisch veranderen in postbiotica. Concreet zijn postbiotica niet alleen het afval dat achterblijft nadat bacteriën klaar zijn met voeden, maar een heterogeen mengsel van cellulaire structuren van lyserende of dode bacteriën en metabolieten die een direct gezondheidsvoordeel voor de gastheer opleveren (Rinninella et al 2019). Voorbeelden van postbiotica zijn onder meer nuttige bioactieve chemicaliën zoals vetzuren met een korte keten (SCFA); spijsverteringsenzymen; bacteriocines met antimicrobiële activiteiten; aminozuren; vitamines zoals thiamine, riboflavine, B12 en K; en neuroactieve verbindingen om er maar een paar te noemen.

Uiteindelijk bepaal jij welke prebiotica, probiotica en postbiotica jouw microbioom beïnvloeden. We moedigen je aan om van je microbioom te houden door een grote verscheidenheid aan prebiotische bloemen te omarmen, een breed scala aan probiotische bestuivers samen te stellen en te profiteren van de zoete postbiotica die je bijenkorf voeden.

Probeer vandaag nog een compleet LoveBiome-pakket voor een enorm scala aan prebiotica, probiotica en postbiotica!

kijk op

Bron https://lovebiome.com/gut-health-essentials-prebiotics-probiotics-and-postbiotics/

lees meer https://van-nature-gezond.lovebiome.com/nl/