gezond eten

Alarm in je darm

Een hersenaandoening als alzheimer, parkinson, schizofrenie of een bipolaire stoornis is al moeilijk genoeg. Vaak hebben patiënten daarnaast ook nog last van darmproblemen. Dat klinkt als een extra ongemak, maar er lijkt veel meer aan de hand te zijn.

Uit onderzoek naar de ziekte van Parkinson blijkt namelijk iets bijzonders: de afwijkingen in de darmen zijn er al vóórdat de afwijkingen in de hersenen er zijn. Het lijkt erop dat de darmen een hoofdrol spelen bij het ontstaan van parkinson en misschien ook bij andere hersenaandoeningen.

Als je zorgt dat je darmen gezonder worden, kan dat zorgen dat je minder last hebt van klachten. Ook kan de ziekte daardoor minder snel erger worden.

Hoe gezond je darmen zijn, zegt dus iets over hoe gezond je hersenen zijn. En als je goed voor je darmen zorgt, worden je hersenen daar beter van. Maar hoe zit dat precies? En hoe kunnen patiënten daar het beste mee geholpen worden?

Meer weten en beter eten

De onderzoekers willen meer te weten komen over het verband tussen de darmen en de hersenen. Ze onderzoeken daarbij drie belangrijke onderwerpen:

1. Erfelijkheid: het verband tussen de erfelijke aanleg voor een hersenaandoening en afwijkingen in de darmen.

2. Gezonder eten: zorgt dit ervoor dat iemand met een hersenaandoening zich beter voelt en meer kan doen?

3. Behandeling op maat: voor mensen met alzheimer, parkinson, schizofrenie of een bipolaire stoornis.

Bekijk hieronder de video over het onderzoek.

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek?

De Hersenstichting steunt dit project omdat de behandeling kan helpen bij meer dan één hersenaandoening. Het onderzoek zorgt voor meer wetenschappelijke kennis, maar ook voor echte hulp aan patiënten.

Ook is het bijzonder dat verschillende partijen samenwerken bij dit project: wetenschappers, behandelaren en de industrie. Doordat zij hun kennis delen kunnen patiënten straks beter geholpen worden.

Het verband tussen voeding en lichamelijke en mentale gezondheid wordt steeds duidelijker. Als voeding invloed heeft op een hersenaandoening, betekent dat meer mensen makkelijker behandeld kunnen worden.

bron: hersenstichting

lees meer https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/ en

enhttps://www.facebook.com/groups/teamnoni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.