gebruik antibiotica

Gebruik antibiotica:

Het gebruik van antibiotica blijft explosief stijgen: in de afgelopen twee decennia is het gebruik met meer dan 75% toegenomen in landen met een laag of gemiddeld inkomen en met bijna 50% wereldwijd (Browne et al. 2021). Antibiotica hebben verschillende negatieve effecten op het darmmicrobioom, waaronder het verminderen van de algemene soortendiversiteit, het in gevaar brengen van de metabolische activiteit, het veroorzaken van antibiotica-geassocieerde diarree en terugkerende Clostridioides difficile. infecties en het openen van fysieke ruimte voor schadelijke bacteriën om binnen te dringen en nuttige bacteriën uit te sluiten van herkolonisatie van de dikke darm (Ramirez et al 2020). Verder hebben we geprobeerd ons hele lichaam te zuiveren van bacteriën door onze obsessie met antimicrobiële hygiëne, wat leidt tot wat onderzoekers “microbiële deprivatie” noemen. De steriele, stedelijke, microbieel-arme omgeving die we hebben gecreëerd, kan ons risico op kanker vergroten door tumorontsteking te verergeren en de integriteit en het herstel van cellen te verminderen (Hertzen en Haahtela 2011); en de ontwikkeling van allergische aandoeningen beïnvloeden, wat leidt tot een afwijking van het normale, niet-specifiek “dysbiose” genoemd, als gevolg van verschuivingen in de samenstelling van onze microbioomsoorten op de huid, in het maagdarmkanaal en/of in de luchtwegen (Kloepfer et al 2022).”

Naast antibiotica en antibacteriële hygiëne hebben we verschillende moderne praktijken aangenomen die de gezondheidsvoordelen van ons microbioom verminderen. We omzeilen onnodig de eerste “doop” of introductie van maternale microbiomen aan baby’s met de wereldwijde toename van keizersneden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijft het gebruik van keizersnedes wereldwijd toenemen en is het nu goed voor meer dan 1 op de 5 (21%) van alle bevallingen en de verwachting is dat dit aantal zal blijven stijgen. Hoewel keizersnedes in bepaalde situaties absoluut cruciaal zijn om levens te redden, zijn veel keizersnedes onnodig en vergroten ze de kans op schade aan moeder en kind (Betran et al. 2021). Het vaginale microbioom van de moeder voorziet pasgeborenen van een grotere variëteit aan koloniserende bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren en voorbereiden van het immuunsysteem, waardoor vaginale geboorte de ideale geboortetraject is (Coelho et al 2021).

Daarnaast hebben we door de proliferatie van westerse diëten die rijk zijn aan vetten, ultraverwerkt voorverpakt voedsel, geraffineerde granen, rood vlees en eenvoudige suikers, de diversiteit van nuttige bacteriën verminderd en ziekteverwekkers in ons darmmicrobioom bevorderd. Het zou zomaar kunnen dat de gezondheidsrisico’s van door voeding veroorzaakte adipositas of te veel vetweefsel beter kunnen worden aangepakt door de structuur en functie van onze darmmicrobiomen te moduleren (Martinez et al. 2017).

Vandaag de dag ervaren sommigen een soort microbioom-ontwaken en stoppen ze het constante spervuur tegen de micro-organismen die in ons en op ons leven. De voordelen van microbiomen voor de gezondheid zijn onmiskenbaar en de informatie wordt snel uitgebreid. Elke maand bouwen wetenschappers voort op de eerste ontdekkingen van Metchnikoff en explodeert het microbioomonderzoek met nieuwe en baanbrekende, collegiaal getoetste wetenschappelijke artikelen. Van de 31.461 wetenschappelijke artikelen over het menselijk microbioom die tussen 1945 en 2023 zijn gepubliceerd, is bijvoorbeeld 96% in de afgelopen tien jaar gepubliceerd en maar liefst 23% alleen al in het afgelopen jaar (Web of Science search).

We begrijpen dat het ontmoedigend is om alle wetenschap te verwerken, maar de wetenschap blijft de essentiële onderlinge verbondenheid tussen ons en ons microbioom belichten. We moedigen iedereen aan om mee te doen aan de revolutie en je microbiomen te omarmen als jouw centrum van gezondheid.

Door: Zach Aanderud Ph.D.

lees meer https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/

lees meer https://www.van-nature-gezond.nl/dit-is-lovebiome/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.