fermenteren

Omarmen van de microbiome;

Meer dan een eeuw geleden begonnen we de geheimen van microbiomen te ontsluieren, maar nu pas omarmen we microbiomen als het centrum van gezondheid en profiteren we optimaal van prebiotica, probiotica en postbiotica.

In het begin van de19e eeuw begon Elie Metchnikoff (1845-1916), een Nobelprijswinnaar, anders over de microscopische eencellige bacteriën in ons lichaam te denken dan de wetenschappelijke consensus van die tijd. De overheersende wetenschappelijke gedachte was dat bacteriën de oorzaak waren van alle soorten ziekten, plagen en pestilenties en dat ze moesten worden uitgeroeid uit het menselijk lichaam. Wetenschappers die het menselijk lichaam bestudeerden, waren het erover eens dat de bacteriën in onze darmen giftige stoffen produceerden die het zenuwstelsel en het bloedvatenstelsel beschadigden en uiteindelijk leidden tot onze veroudering.

Metchnikoff deed een andere hypothese op basis van twee observaties over de fermentatie van voedingsmiddelen die door velen werd gebruikt om de houdbaarheid van goederen te verlengen en de smaak te verbeteren. Zijn eerste observatie was dat Bulgaarse boeren uitzonderlijk veel gefermenteerde melkproducten consumeerden en langer leken te leven dan andere mensen die een veel comfortabelere en meer bevoorrechte levensstijl hadden. Zijn tweede observatie was dat gefermenteerde melkproducten die door de Bulgaren werden geconsumeerd tonnen melkzuurproducerende bacteriën bevatten die de groei van ziekteverwekkende bacteriën moeten voorkomen.

Metchnikoff concludeerde dat “melkzuurgisting zo goed is om rotting tegen te gaan [otherwise known as spoiling] in het algemeen, waarom zou het dan niet voor hetzelfde doel kunnen worden gebruikt in het spijsverteringskanaal?” waardoor uiteindelijk de ouderdom werd uitgesteld. Metchnikoff dronk de rest van zijn leven gefermenteerde melk en schreef wat hij “Bulgaarse bacillus” bacteriën noemde toe aan zijn lange gezonde leven. Hij overleed op eenenzeventigjarige leeftijd en veroorzaakte een golf van populariteit van gefermenteerde melk in heel West-Europa gedurende tientallen jaren.

Metchnikoff was de eerste die de kracht van het microbioom benutte, de micro-organismen die met en op ons leven, door de consumptie van probiotica te promoten, in de vorm van de heilzame Bulgaarse bacillusbacteriën, die de menselijke gezondheid verbeterden.

Maar zelfs na de ontdekking van Metchnikoff bleven de voordelen voor de gezondheid van ons microbioom overschaduwd worden door onze obsessie voor de schade die pathogene bacteriën aanrichten. We hebben bijvoorbeeld geprobeerd om ziekteverwekkende bacteriën snel uit ons lichaam te verdrijven met breedspectrumantibiotica. Helaas richten de meeste antibiotica zich op alle bacteriën in je lichaam en doden ze ziekteverwekkers, maar ook de nuttige symbiotische bacteriën in je microbioom die je mogelijk jarenlang hebt gekweekt.

Door: Zach Aanderud Ph.D.

lees meer op https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/

lees meer op : https://www.van-nature-gezond.nl/dit-is-lovebiome/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.