Spruitjes

De groente waar men een haat-liefde verhouding mee heeft. Vooral kinderen kunnen de groente vaak niet waarderen vanwege de wat bittere smaak. Deze was vroeger trouwens veel sterker aanwezig, maar spruiten smaken tegenwoordig een stuk milder.

Herkomst en groeiwijze
Spruitjes, oorspronkelijk ‘spruitkool’ genoemd, zijn een winterharde koolsoort waarvan wij de knoppen eten. Spruitjes kunnen gemakkelijk temperaturen aan tot -15 graden Celsius. Alhoewel spruitjes tegenwoordig niet meer uit het Hollandse dagmenu zijn weg te denken, komt de soort oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Hier werd de groente al duizenden jaren geleden geteeld. Pas later hebben de spruitjes hun weg gevonden richting Noord-Europa.

Spruitjes groeien heel anders dan andere koolsoorten. Hangend aan een stok, lijken ze wel wat op een bellenrammelaar. Spruiten worden in één keer geoogst. Vroeger gebeurde dit met de hand, maar tegenwoordig gaat dit allemaal machinaal. Oorspronkelijk rijpen spruiten niet allemaal tegelijkertijd, daarom zijn speciale rassen voor gecreëerd.

Verkrijgbaar
Spruitjes komen het hele jaar door uit Nederland. Ook landen als Engeland, Frankrijk en België verbouwen spruitjes. Wanneer er geen aanvoer uit Nederland beschikbaar is, wordt de groente uit een van deze landen gehaald. De oorspronkelijk oogst vindt plaats in de herfst- en in de wintermaanden. Daarom behoren spruitjes tot de typische wintergroenten. Spruitjes liggen meestal in het koelschap van de supermarkt.

Let er bij de aankoop van spruitjes op dat de kooltjes mooi groen van kleur zijn en ze geen gele sporen bevatten. Deze spruitjes zijn niet meer vers. Ze moeten stevig aanvoelen.

Export:

Dat het goed gaat met de spruit blijkt ook uit CBS-cijfers. In tien jaar tijd groeide de export in waarde van 32 miljoen euro naar 66 miljoen. Deels komt dat omdat deze groente stevig in prijs is gestegen, doordat er minder wordt geproduceerd, maar ook omdat de kwaliteit van de spruiten is verbeterd, zegt Wilco van den Berg van de brancheorganisatie GroentenFruit Huis. Van de 50 miljoen kilo spruiten die Nederland teelt is twee derde voor de export bestemd. Duitsland blijft de grootste afnemer met 32 miljoen euro per jaar, daarna volgen Groot-Brittannië, België, en Italië. De Verenigde Staten rukken op met een waarde van 2,8 miljoen euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.