darm microbiome

Darm microbiome

In elk van onze dikke darmen leven triljoenen micro-organismen die samen een ondersteunend orgaan in het centrum van onze gezondheid vormen dat het darmmicrobioom wordt genoemd. Onze darmen herbergen de grootste dichtheid aan micro-organismen, voornamelijk bacteriën, maar ook schimmels, archaea en protisten, van alle biomen of microbiomen op aarde. In ons spijsverteringskanaal leven meer dan 5000 verschillende soorten micro-organismen met een gewicht van ongeveer 2 kilo – bijna twee keer zo zwaar als onze hersenen (Bäckhed et al 2005; Sekirov et al 2009; Sender et al 2016). We zijn zelf evenveel bacteriën als mensen, met een celaantal binnen ons microbioom dat gelijk is aan onze eigen cellen.

Als we bovendien de genen onderzoeken die verantwoordelijk zijn voor deze activiteit, kan onze darmmicrobiota ≥ 100 keer meer genen tot expressie brengen dan ons eigen genoom, met 3,3 miljoen unieke coderende genen vergeleken met de 23.000 genen in ons hele menselijke genoom (Amon en Sanderson 2017).

Maar voordat we ons richten op de vele verschillende en essentiële functies die te danken zijn aan de genetische diversiteit van ons darmmicrobioom, moeten we eerst de ecologie van ons spijsverteringskanaal bespreken. Op een basaal niveau vindt onze spijsvertering plaats in een ecosysteem waar levende (d.w.z. ons maagdarmkanaal, darmmicrobioom) en niet-levende componenten (d.w.z. het voedsel dat we eten) op elkaar inwerken. Laten we elk van deze componenten uit elkaar halen.

lees meer https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/

https://lovebiome.com/nl/gut-microbiome-ecology/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.