dementie

Preventie van dementie begint op middelbare leeftijd:

De middelbare leeftijd is de leeftijd waarop de preventie voor Alzheimer-dementie zou moeten beginnen, zegt een vermaarde dementie-expert. ‘Dat is het moment om iets te doen waar je slecht in bent.’

Al meer dan 15 jaar wordt tevergeefs gezocht naar een behandeling voor de ziekte van Alzheimer in een laat stadium. Wegens het uitblijven van een succesvolle therapie concentreren wetenschappers zich daarom nu steeds meer op de preventie van de aandoeding tijdens de veertiger en vijftiger jaren.

Lees ook: waarom krijgt de een Alzheimer en de andere niet?

‘Alzheimer heeft zijn oorsprong op je 50e, 40e, of zelfs vroeger”, zegt Craig Ritchie, dementie-expert aan de University of Edinburgh, die het PREVENT-Project leidt, een internationaal consortium dat de biomarkers voor dementie op middelbare leeftijd probeert op te sporen.

Er bestaat een duidelijk onderscheid tissen Alzheimer-dementie en de ziekte van Alzheimer, legt Ritchie uit. ‘Alzheimer-dementie is het finale eindpunt dat culmineert in desori├źnterende vergeetachtigheid en verwarring, een verlies van onafhankelijkheid en uiteindelijk de dood’, aldus de expert tijdens het International Dementia Conference in het Australische Sydney. ‘Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Alzheimer-dementie ooit genezen zal kunnen worden.’

De ziekte van Alzheimer omvat de veranderingen en pathologie├źn die zich decennialang opbouwen in de hersenen, lang voor de eerste symptomen van dementie verschijnen. Ritchie denkt dan ook dat de ziekte van Alzheimer wel genezen kan worden als je het vroeg genoeg ontdekt.

Wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen

De beslissingen die je neemt op middelbare leeftijd kunnen in elk geval bijdragen tot het verminderen van het risico op dementie. Zo is een goede cardiovasculaire gezondheid goed voor de hersenen omdat er een goede toevoer is van zuurstof en voedingsstoffen naar het brein.

Bewegen kan dus bijdragen om het dementieproces te vertragen, maar ook een gebalanceerd dieet, een goede cholesterol en bloeddruk, letten op je gewicht en niet roken zijn belangrijke factoren.

lees meer op https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/

Bron Knack.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.