slapende vrouw

Goed slapen met het raam open?

In een koele slaapkamer – een temperatuur tussen de 15 en 19 graden – val je sneller in slaap en slaap je beter en dieper, stelt de gezondheidssite. Slaapprofessor Eus van Someren vertelt: „De temperatuur in je slaapkamer is belangrijk, maar het is vooral aan te raden om op zoek te gaan naar wat voor jou comfortabel is. Dan is de kans op rustig en goed slapen het grootst. Word je bij een open raam continu wakker door verkeerslawaai of omdat je je onveilig voelt, dan kun je het raam beter sluiten. Krijg je het juist benauwd of warm van een gesloten raam, laat het raam dan open.” Zelf even uitzoeken dus…

Andere problemen zijn er overigens ook:

Slapen en gelijk frisse lucht?

Slapen met het raam open is sowieso goed voor frisse lucht. Zoals hierboven al beschreven, verdwijnen ziektekiemen zo eerder uit je slaapkamer. Gezond.nu meldt dat een open raam tijdens het slapen ook helpt tegen luchtverontreiniging.

Jelle Laverge van de Univisiteit van Gent: „Slaapkamers zijn de slechtst geventileerde ruimtes in woningen: je bent hier met relatief veel op een beperkte ruimte en de binnendeuren zijn dikwijls gesloten. In een slaapkamer ontstaan heel hoge concentraties van afvalstoffen van mensen, zoals CO2, en chemische stoffen die worden uitgestoten door bouwmaterialen, meubelplaat en behandeld textiel.”

Even luchten

Vind je de nacht doorbrengen met open raam niet plezierig, zet dan elke morgen de ramen van je slaapkamer een minuut of tien wijd open. Remon Jonker, milieu- en gezondheidsspecialist van GGD Amsterdam, verwijst daarbij het probleem luchtvervuiling naar het rijk der fabelen. „De binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht.”

lees meerhttps://www.van-nature-gezond.nl/slapen/ en

leeshttps://www.facebook.com/groups/teamnoni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.