darmen microbioom

Immuunversterking

Een gezond darmmicrobioom is een enorme stimulans voor je immuunsysteem. Het complexe netwerk van organen, cellen en eiwitten die ons lichaam verdedigen tegen infecties. De bacteriële bewoners van onze dikke darmen veranderen de darmchemie, nemen de ruimte in de darm volledig in beslag . Ze scheiden antimicrobiële eiwitten af die potentiële ziekteverwekkers buitensluiten. De bacteriën in onze darmen metaboliseren voedsel door fermentatie. Ze genereren vetzuren met een korte keten (SCFA) zoals azijnzuur, boterzuur en propionzuur. Deze SCFA’s versterken de antibacteriële immuunrespons van de gastheer door de pH van de maag te verlagen. Ze remmen de groei van schadelijke ziekteverwekkers zoals Clostridium difficile (Ouyang et al 2022)Clostridium difficile is een opportunistische diarreeziekteverwekker die wereldwijd verantwoordelijk is voor een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit die vaak wordt veroorzaakt door antibioticabehandelingen (Gregory et al 2021).

De voedingsmiddelen die verhoogde SCFA-niveaus ondersteunen zijn voedingspolyfenolen, fructo-oligosachariden en onverteerbare koolhydraten en vezels zoals inuline, resistent zetmeel, gommen en pectines. Bovendien produceren veel inheemse en voorbijgaande bacteriën in onze darmmicrobiomen kleine hoeveelheden antibacteriële moleculen. Deze worden bacteriocines genoemd (bijv. microcins, enterocins en staphylococcins) die in staat zijn om specifieke koloniserende ziekteverwekkers te elimineren (Heilbronner et al 2021). SCFA helpt ook de integriteit van de darmepitheelcellen te behouden.

Het verstoorde evenwicht van micro-organismen of de afbraak van de slijmvliesbarrière verhoogt de doorlaatbaarheid van het epitheel in een proces dat dysbiose wordt genoemd. Helaas verergert darmdysbiose meerdere auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis, multiple sclerose en coeliakie (Chang en Choi 2023; Chen en Vitetta 2021). Een gezond darmmicrobioom helpt enorm om de homeostase in je lichaam te behouden en ondersteunt een goed functionerend immuunsysteem

lees meer https://van-nature-gezond.lovebiome.com/nl/

lees meer : https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.