kook zelf vers

Kook zelf vers

‘Ultrabewerkt voedsel is geen voedsel’

Dat bewerkt voedsel slecht voor ons is wisten we al. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat we ons toch meer zorgen moeten maken om deze zogenoemde ultra-processed foods. Maar wat is ‘ultrabewerkte’ voeding en waar moeten we ons zorgen over maken?

Ultrabewerkt voedsel is voedsel dat in een fabriek wordt gemaakt. “Geconcentreerde suikers, koolhydraten en vetten vormen vaak de basis van ultrabewerkt voedsel”,

Ultrabewerkt voedsel, ook wel UPF genoemd, is vooral te herkennen aan de hoeveelheid ingrediënten.

Bevat een product meer dan vijf ingrediënten en zijn deze niet terug te vinden in je keukenkastje? Dan kan je ervan uit gaan dat het ultrabewerkt is.

Denk aan kant-en-klaarmaaltijden, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks, ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken en chips. Maar ook brood valt onder de categorie UPF.

Volgens voedingsdeskundigen bestaat 70 tot 80 procent van het voedsel wat je vindt in de supermarkt uit ultrabewerkt voedsel. “Bij voedsel wat in de aanbieding is loopt het zelf op tot 90 procent”,

Hoe slecht is ultrabewerkt voedsel?

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die vaak ultrabewerkt voedsel eten, 24 procent meer kans hebben op een hartaanval of beroerte. Ook blijkt dat 39 procent meer kans heeft op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.

Helft van Nederland eet kant-en-klaarmaaltijden:

Directe gevolgen van UPF’s zijn overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Ondanks het feit dat deze gevolgen zich steeds vaker uiten op jongere leeftijd wordt het nog steeds niet als urgent gevoeld.

Kook zelf vers

Als 70 tot 80 procent van het voedsel in de supermarkt ultrabewerkt is, wat blijft er dan nog over? De tip is: kook minder uit pakjes en meer met verse producten. Verse groente en fruit of zelf gemaakt brood bevatten veel meer benodigde vezels en voedingsstoffen.

 Bron Dagblad voor het Noorden

lees meer https://www.van-nature-gezond.nl/het-belang-van-een-gezonde-microbiome-darmflora/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.