op zoek nr nectar

Prebiotica

Wat prebiotica betreft, is bestuiving een wederzijds voordelige interactie waarbij de bestuivers worden beloond met voedsel (nectar en stuifmeel) voor het bezoeken van een bloem. De nectar- en stuifmeelbeloningen zijn in onze analogie als prebiotica.

Prebiotica zijn relatief chemisch complexe ‘voedingsmiddelen’ die de nuttige en probiotische bacteriën voeden, wat een gezondheidsvoordeel oplevert voor de gastheer (Vinderola et al 2022). Prebiotica zijn er in talloze verschillende chemische vormen, afhankelijk van de probiotica die we proberen te voeden in een specifiek microbioom. Prebiotica kunnen meerdere soorten probiotica voeden of kunnen slechts een specifieke soort probiotica voeden, waardoor een unieke syntropie ontstaat.

Hetzelfde fenomeen zien we bij bestuiving, waarbij specifieke soorten bestuivers zich specialiseren of alleen bepaalde bloemsoorten bezoeken. De combinaties van prebiotische en probiotische combinaties om de menselijke gezondheid te verbeteren worden synbiotica genoemd, voor het eerst voorgesteld door Gibson en Roberfroid in 1995 om directe interacties tussen biotica in het menselijke darmmicrobioom te verklaren. Hoe dan ook, in alle menselijke microbiomen (bijvoorbeeld vaginaal, huid, oog, oor, nasofaryngeaal kanaal, mond en maag-darmkanaal) worden prebiotica vaak aangetroffen in planten in familietuinen, exotische kruidenmarkten, exotische en wilde gebieden en oude bronnen. – het plantenleven geeft leven.

lees meer https://www.van-nature-gezond.nl/het-tijdperk-van-het-microbioom/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.