Hoeveel slaap heb je nodig

Hoeveel slaap heb je nodig

6/2/20251 min read

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Slaap is per persoon verschillend. De manier waarop mensen slapen en hoeveel ze nodig hebben, kan sterk verschillen. Het aantal uren slaap dat goed is voor uw gezondheid, kan ook veranderen gedurende uw leven.

Over het algemeen zijn de aanbevolen slaaphoeveelheden per leeftijd:

LeeftijdHoeveelheid slaap die nodig is

Pasgeborenen (vanaf de geboorte tot 3 maanden).

Tussen 14 en 17 uur.Baby’s (4 tot 12 maanden).

Tussen de 12 en 16 uur (inclusief dutjes).

Jonge kinderen (1 tot 5 jaar).Tussen de 10 en 14 uur (inclusief dutjes).

Schoolgaande kinderen (6 tot 12 jaar).Negen tot twaalf uur.

Tieners (13 tot 18 jaar).Acht tot tien uur.

Volwassenen (18 jaar en ouder).Zeven tot negen uur.

Deze slaaphoeveelheden gelden voor de meeste mensen, maar ze zijn niet universeel. Sommige mensen hebben meer slaap nodig, en anderen minder. Variaties in hoeveel slaap je nodig hebt, kunnen zelfs genetisch zijn. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld de eigenschap ‘kortslaper’ erven van een ouder.

Persoonlijke omstandigheden en uw gezondheidstoestand kunnen ook van invloed zijn op hoeveel slaap u nodig hebt. Mensen die ziek zijn of herstellen van een blessure of medische ingreep, moeten mogelijk meer slapen. Zwangere mensen hebben vaak ook meer slaap nodig tijdens het eerste trimester.

Als u vragen hebt over hoeveel slaap u nodig hebt, vooral als het afwijkt van de aanbevolen hoeveelheid voor uw leeftijdsgroep, praat dan met een huisarts. Zij kunnen u helpen begrijpen wanneer dat verschil kan betekenen dat er een medisch probleem is dat onderzocht moet worden.

Moet ik al mijn slaap in één keer krijgen?

Nee, al je slaap in één keer krijgen is geen vaste regel. Slaapgewoontes variëren vaak per cultuur en tijdsperiode. Historisch gezien omarmden sommige culturen het opsplitsen van de nachtrust in twee periodes.

Over de hele wereld omarmen veel culturen nog steeds de gewoonte om te dutten. Veel culturen hebben er hun eigen woord voor (zoals “siesta” in Spaanstalige landen. Of de “inemuri”. een kort dutje op de werkplek dat in Japan wordt beoefend).

Maar zoals te veel van alles, heeft dutten ook een nadeel. Te lang dutten kan de kwaliteit van je slaap ’s nachts beïnvloeden. Er is ook een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Praat met je zorgverlener als je vaak dut of het wilt proberen. Zo kun je het meeste uit dutjes halen zonder de nadelen.

Lees meer op Beter Slapen